2021 BAHARINDA ÖNE ÇIKAN İKİ DEKORASYON TRENDİ
Değişim trendlerinin önünün oldukça açık olduğu bir yıl geçirdik ve değişimler kendisini yenilemeye devam ediyor. Ev dekorasyonunda da bu yıl yeni trendlerle karşı karşıyayız. 2021 yılının baharında öne çıkan dekorasyon trendlerini ve renklerini detaylı bir şekilde sizler için derledik.
1. Doğaya dönüş; Biyofili-Biyofilik Tasarım
Biyofili kelimesini daha önce duymamış olabilirsiniz. Fakat belki de farkında olmadan pandemi sürecinde bu kelimeyi fazlasıyla hayatımıza dahil ettik. Biyofili kelime kökeni olarak hayat ve sevgi kelimelerinden türemiştir. Yani bu kavramı doğayı ve hayatı sevme olarak tanımlayabiliriz. Peki, biyofili kavramını ev dekorasyonu içerisinde nasıl görüyoruz? Aslında sorunun cevabı oldukça basit…
Bu kelimenin yaşam alanlarımızda hızlıca yayılmasının nedenleri arasında hem yaşadığımız kısıtlama süreci hem de beton bloklar arasında yeşilden ve topraktan uzak kalmamız yer alıyor. Binaların arasında sıkışıp kalırken mutsuzlaşıyor ve var olan stresimizi de artırıyoruz. Bu durum da tüm yaşantımızda olumsuz sonuçlar yaratıyor. Yeşile ve doğaya dönüşü odağına alan biyofili kavramı ile birlikte de bir kaçış noktası yaratabiliyoruz. Basit bir şekilde doğayı yaşam alanlarınıza entegre ederek bu yaklaşımı benimseyebilirsiniz. Neler yapabileceğinize gelecek olursak… Evinizde bolca bitkilere yer verebilir, bitkilerin arasına akvaryum yerleştirebilir, eşyalarınızın rengini soft ve rahatlatıcı renklerden seçebilirsiniz.
Evinizin içerisinde ahşaba bolca yer vermeniz, doğayı çağrıştıran desenli kumaş tercihlerinizde sizin için iyi bir çözüm olacaktır. Kendinizi bir ormanda ya da gölün kenarında yürürken hayal edin. Ne kadar huzurlu olduğunuzu hissedebiliyor musunuz? Biyofili tasarım ile doğaya yaptığınız bu dönüş size evinizde doğanın huzurunu sağlayacaktır.
2. Sade ve fonksiyonel; Japandi
Japandi tarzını çok yeni duymaya başladıysak da tarzın kökeni oldukça eski bir tarihe dayanıyor. 1950’li yıllarda dönemin ünlü mimar ve tasarımcıları Japon minimalizmini İskandinav tasarımıyla harmanlayarak Japandiyi ortaya çıkarmışlardır.
Japandi tarzında gri, bej ve pastel tonları yoğun olarak ortama hakim olur. Biyofilik tasarımda olduğu gibi yeşil bitkilerin doğayı eve taşımak ve ortamdaki pastel renklere kontrast oluşturmak amacıyla kullanımı tercih edilebilir. Minimalliğin ön planda olması nedeniyle fazla aksesuar ve eşyadan kaçınılması ve olabildiğince sade bir ortam oluşturulması benimsenmelidir. Seçilen mobilyaların olabildiğine sade ama fonksiyonel olması önemli bir konudur. Temelinde temiz çizgiler ve yalın hatların bulunduğu Japandi tarzında ahşap detaylar ön planda tutulur. Bu sayede sıcak ve samimi bir ortam oluşturulması hedeflenir.