Vintage, bir tarz olarak oldukça ilgi gören ama kullanması da bir o kadar zor olan bir akımdır. Vintage dekorasyon yapmak istediğiniz zaman öncelikle kullanacağınız parçaların arasında vintage olarak adlandırılan parçaların olması gerektiğini unutmamalısınız. Antika dükkanlarında, bit pazarlarında ya da vintage ürün satışı yapan yerlerde bu parçaları bulabilirsiniz. Bu noktada satın aldığınız parçanın retro, antika ve vintage olarak adlandırılabileceğini unutmamalısınız. Vintage dekorasyon rahat, romantik ve zarif bir görünüm elde etmek için idealdir. Bu görünümü elde etmek için yapılması gerekenler ve izlenmesi gereken temel bir yol olduğunu unutmamalısınız.
Vintage Dekorasyon İçin İpuçları
Vintage dekorasyon nedir? Nasıl yapılır? Loda mobilya olarak hazırladığımız içeriğimizde bu sorularınıza yanıt bulabilir, evinizi yeni baştan dekore edebilirsiniz!
Renklerden Başlayın
Eğer yaşam alanlarınızda vintage dekorasyon öğelerine yer vermek istiyorsanız öncelikle zamansız renklere odaklanmanız gerekir. Bej, kırık beyaz, kum ya da krem gibi zamansız renkler vintage dekorasyon için idealdir. Eğer zamansız renklerden sıkıldıysanız açık pembe, soluk mavi ya da açık lila gibi renkleri de tercih edebilirsiniz. Vintage dekorasyon için renk seçiminde önceliğiniz sakin, asil ve tek ton destekleyecek renkler üzerinden olmalıdır.
Eskiden Kaçmayın
Vintage dekorasyon için olmazsa olmazlardan birisi de eski parçaları kullanmak ve eski iç mekan tasarımını ön plana çıkarmaktır. Eğer mevcut yaşam alanının iç mekan mimarisi geçmişe dayanıyorsa bu yapıyı bozmamak büyük bir avantaj sağlar. Bunun yanı sıra eski mobilyalardan kaçmamak, orijinalliklerini bozmamak da dekorasyon açısından önemlidir. Ağır bir hava yaratmadan vintage dekorasyona sahip olmak isteyenler için eklektik tarzı denemek oldukça başarılı bir seçim olacaktır. Eklektik dekorasyonun yapısı gereği birden farklı tarzı bir araya getirmek mümkün olduğu için kendi zevkinize göre denge kurabilirsiniz.
Seçiminizi Doğru Yapın
Günümüzde vintage kavramı oldukça karıştırılan ve herkesin farklı şekilde yorumladığı kavramlardan birisidir. Vintage parça bulmak oldukça zor olabilir. Çünkü bu parçaların en az 30 yaşında ve en fazla 60 yaşında olması; belirli bir dönemde üretilmesi ve üretildiği dönemin ikonik parçaları arasında yer alması gerekmektedir. Böyle bir parça bulmak ise zordur, dikkatli araştırma yapmak gerekir. Bu bilginin yanı sıra vintage parçaların kaliteli malzemeden üretilmiş olması önemlidir. Ahşap, taş, mermer ve çeşitli metallerin kullanıldığı mobilya ve aksesuarlar seçebilirsiniz.
Basit Kalın
Vintage dekorasyon gösteriş getirmez. Pek çok insan dönemsel parçalar kullanmanın çok daha dikkat çekici bir görünüm oluşturacağını düşünse de elde edeceğiniz görünüm bu durumun aksinedir. Vintage dekorasyon aslında oldukça basit bir görünüm elde etmenizi sağlar. Zarif, sade ve dokusu olan bir alan yaratmak için tercih edebileceğiniz bu tarz ile karakteri olan odalar yaratabilirsiniz.
Vintage Mobilya Özellikleri
Vintage dekorasyon için tercih edebileceğiniz mobilyaların belirgin özellikleri vardır. Vintage mobilyaların doğal materyallerden üretilmiş olması gerekir. Deri, süet ya da kadife gibi kendine has dokusu olan kumaşlar bu mobilyalarda ön plana çıkar. Vintage mobilya alacağınız zaman üzerinde çizik ya da çatlak olmasını sorun etmemelisiniz. Bu tür oluşumlar mobilyanın daha doğal gözükmesini sağlar. Ahşap üzerine oyma desenler, bronz ya da pirinç bağlantı parçaları vintage mobilyaların en sık karşılaşılan özellikleridir.
Vintage Tekstil Ürünlerinin Özellikleri
Vintage dekorasyon yaparken az mobilyalar kadar kullandığınız tekstil ürünleri de önemlidir. Vintage perdeler genellikle uzun, ince ve dökümlü bir görünüme sahiptir. Bu perdeleri kuşak ya da klipsler ile tamamlanabilir. Vintage perde kumaşı iç dekorasyona göre şekillenebilir. Parlak, hafif ve desenli kumaşlara sahip parçaları zevkinize göre tercih edebilirsiniz. Dantel detaylar, çiçek desenler ve zarif nakışlar vintage dekorasyon için tercih edebileceğiniz tekstil ürünlerinde yer alabilir.
Vintage Dekorasyon Tarzı Nasıl Ortaya Çıktı?
Vintage dekorasyon tarzının ortaya çıkışı 90’lı yıllarda meydana gelmiştir. Bu tarzda dekorasyonun özünde geçmişin yıllardan kalan orijinal parçaları kullanarak dönemin moda trendlerini yansıtmak vardır. Vintage dekorasyon için özel olarak belirlenmiş bir dizilim ya da dizayn önerisi yoktur. Önemli olan geçmişin cazibesini yaşlı ve sıkıcı bir görünümden kurtararak yeniden düzenlemektedir.
Retro ile vintage tarzı karıştırmamak için parçaların yapısına bakmak gerekiyor. Retro geçmişte popüler olan parçaların günümüzde yeniden yorumlanması ve üretilmesi ile elde edilen parçalarla oluşturulan bir tarz. Vintage dekorasyon tarzının ortaya çıkışında ise dönemin tarihinden en fazla 60 yıl geriye giden en az ise 30 yıl geçmişte ortaya çıkan parçaların kullanılması fikri vardır. Bu tarzı country, modern ya da provence gibi farklı tarzlarla birlikte kullanmak mümkündür.
Renklerin uyumunu başarılı bir şekilde yansıtan bu alanda kullanılan vintage parçalar hiç de eski veya yaşlı bir görünüm oluşturmuyor. Dokular arasındaki geçişlerin yaşam alanında başarılı katmanlar oluşturduğu bu örnekte vintage parçalar olarak ilk dikkat çekenler büfe, televizyon ve radyo olsa da geri kalan parçalarında vintage seçimlere uyum sağladığını görebiliyoruz. Modern görünümlü bir kanepe tercih edilen yaşam alanında kanepenin ahşap detayları ve orta sehpa seçiminde yapılan ahşap tercihi vintage dekorasyon tarzı için oldukça hoş bir bütünlük oluşturmuş.
Canlı renklerin tercih edildiği bu örnekte dikkat çeken vintage parçalar oldukça enerjik. Vintage eşyaların enerjisi düşük ve yaşlı olacağı ön yargısını ortadan kaldıran bu örnekte renkli bir konsol ve bu tarzı başarılı bir şekilde destekleyen gramofon oldukça hoş görünüyor. Bu dekorasyonu tamamlamak için kullanılan retro plaklar ve koltuk da alanın enerjisini yükseltirken aynı zamanda tarza etkileyici bir şekilde uyum sağlıyor.
Vintage dekorasyon tarzında aksesuarlar her zaman çok önemlidir. Mobilyalar ile kıyaslandığı zaman vintage aksesuar kullanmak her zaman daha kolaydır. Özellikle pirinç ve bakır ağırlıklı aksesuarlar ile oldukça hoş bir görünüm elde edebilirsiniz. Metalin günümüz dekorasyonunda yükselen çizgisi ile metal vintage aksesuarları bir araya getirerek modern bir alanda vintage tarzı başarılı bir şekilde yansıtabilirsiniz. Aksesuar seçimi yaparken tamamen vintage tarzda ya da sadece tek bir adet bu tarzda aksesuar tercih etmemelisiniz. Üç adet vintage parçayı bir alanda üçgen oluşturacak şekilde yerleştirip araya bu tarzı harmanlamak istediğiniz başka bir tarzda aksesuarlar yerleştirerek dekorasyonu tamamlayabilirsiniz.
Renk seçimi ile vintage dekorasyonu desteklemek isteyenler için fikir verecek bu örnekte nötr gri notu ile birlikte zamansız bir renk olan kırık beyaz bir arada kullanılmış. Renk ile desteklenen dekorasyonda vintage mobilya olarak büfe tercih edilmiş aksesuar olarak da ufak bir vintage radyo hem rengi hem de tasarımı ile dikkat çekmiş. Alanın geri kalanında oldukça modern parçalara yer verilmesi de dekorasyonun oldukça konforlu ve sakin gözükmesini sağlamış.
Odağında vintage tarzı oldukça dikkat çekici bir seviyede yansıtan bu örnekte pek çok farklı vintage parçayı bir arada görüyoruz. Hem tasarımı hem de dokusu ile oldukça başarılı bir vintage yansıması olan kanepe modelini yine vintage bir halı ve bavul ile tamamlamak alanın havasını değiştirmek için yeterli olmuş. Dekorasyonu tamamlamak için tercih edilen diler parçalarda ise yeni dönemin doğaya dönüş esintilerini görmek mümkün. Ahşabın en doğal halini yansıtan aksesuarlar ve metal ağırlıklı parçalar vintage dekorasyon tarzını desteklemiş ve ortaya farklı bir havası olan, sakin ama ilgi çekici bir alan çıkmış.
Eğer yaşam alanlarınızı hem modern hem de vintage stile uygun olarak dekore etmek istiyorsanız, en kaliteli mobilya çeşitlerini Loda Mobilya mağazalarında bulabileceğinizin tekrar altını çizelim. Loda'nın modern oturma odası, yemek odası, yatak odası, tv ünitesi ve tamamlayıcı ürün grupları için size en yakın Loda mağazası hangisi ise ziyaret edebilirsiniz. Ek olarak Loda mobilya fiyat listesi için satın almak istediğiniz ürünleri teklif sepetinize ekleyerek fiyat teklifi alabilirsiniz.